Αυτοέκδοση

Θέματα σχετικά με την αυτοέκδοση συγγραμάτων στην Ελλάδα και τον κόσμο



Γιατί ipubnet



Γιατί ονόμασα τον ιστότοπό μου Ipubnet.com;

To Ιpubnet.com είναι μια συντομογραφία του I (εγώ) Publish (Δημοσιεύω) Network (Διαδίκτυο).

Περισσότερα...

Τι είναι η αυτοέκδοση


Τι είναι τελικά η αυτοέκδοση;
Πως λειτουργούν οι εκδόσεις συγγραμμάτων στην Ελλάδα; Τι επιλογές έχει στην Ελλάδα του σήμερα ένας νέος συγγραφέας;

Περισσότερα...
 Νέα Άρθρα

Ευρετήριο Άρθρου


Ενδιαφέρεσαι να εκδόσεις μόνος σου το βιβλίο σου.
Τι σε συμφέρει περισσότερο; Η Έντυπη ή η Ηλεκτρονική έκδοση;

Ας δούμε λίγο συνοπτικά τα έξοδα αλλά και τα προσδοκώμενα έσοδα τα οποία κατά μέσο όρο θα έχεις, αν αποφασίσεις κάποια από τις δυο μορφές έκδοσης. Στις παρακάτω τιμές περιλαμβάνεται ΦΠΑ 24%.

Έντυπη έκδοση.

Στην έντυπη πρώτη έκδοση 500 βιβλίων, των 300 σελίδων περίπου το καθένα, μεγέθους 21cm * 14cm, με μαλακό εξώφυλλο, θα έξοδα τα οποία θα έχεις θα αγγίζουν ή και θα υπερβαίνουν τα 2.500 ευρώ.
Διότι:
Θα χρειαστείς περίπου 250 ευρώ για τη δημιουργία των εξωφύλλων του βιβλίου σου, ανάλογα φυσικά και με τις απαιτήσεις σου. Θα χρειαστείς άλλα 300 ευρώ τουλάχιστον για την επιμέλεια και άλλα 200-300 για τη σελιδοποίηση του βιβλίου. Για την εκτύπωση 500 βιβλίων με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, θα χρειαστείς 1800 ευρώ. Τα έξοδά σου έχουν ήδη φτάσει περίπου τα 2.500 ευρώ μόνο για την εκτύπωση των βιβλίων σου. Υποθέτωντας ότι έχεις μέσο να παραλάβεις από το τυπογραφείο τα βιβλία και ότι αρχικώς δε θα πληρώσεις το βιβλιοπωλείο για κάποια προβεβλημμένη θέση στα ράφια του (πράγμα μάλλον απαραίτητο μετά από λίγο καιρό), παραμένουμε στα 2.500 ευρώ ως μια λογική βάση εξόδων για την πρώτη σου έκδοση. Δεν υπολογίζουμε εδώ και τα έξοδα για διαφημιστικό υλικό (επαγγελματικές κάρτες, αφίσες, banner, ιστότοπος, δελτία τύπου) προώθησης καθώς και το οργανωτικό κόστος για την πρώτη σου βιβλιοπαρουσίαση. Τα έξοδα αυτά, είναι πολύ πιθανόν να αγγίξουν τα 1.000 ευρώ.
Είναι προφανές ότι αν υπάρξουν επόμενες εκδόσεις, τότε τα έξοδα για εξώφυλλο, σελιδοποίηση, επιμέλεια και ιστότοπο δε θα υπάρχουν, μεγιστοποιώντας κατά αυτόν τον τρόπο τα κέρδη σου. Ας δούμε όμως ποιά μπορεί να είναι τα προσδοκώμενα έσοδά σου αν πουληθούν και τα 500 αντίτυπα της πρώτης σου έκδοσης στην λιανική τιμή των 15 ευρώ.
Λαμβάνοντας ως βάση ότι το βιβλιοπωλείο θα κρατήσει περίπου το 50% των εσόδων επί της λιανικής τιμής του βιβλίου (14.15 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ 6% ενός βιβλίου) τότε θα έχεις να λαμβάνεις περίπου 3.500 ευρώ, προ φόρων.

Προσδοκώμενα έξοδα:  περίπου 3.500 ευρώ.
Προσδοκώμενα έσοδα:   3.500 ευρώ.

Διόλου ενθαρρυντικό, έτσι; Δηλαδή από την πρώτη σου έκδοση, το πιο πιθανό είναι να μην βγάλεις κανένα κέρδος. Θα έχεις όμως τη χαρά να δεις το βιβλίο σου στα ράφια σημαντικών βιβλιοπωλείων, για κάποιο άγνωστο χρονικό διάστημα. Και αναφέρω άγνωστο, διότι με τον καιρό, θα παραμεριστούν από την περίοπτη θέση και ίσως χρειαστεί να πληρώσεις κάτι παραπάνω (από το ήδη υπερβολικό 50% του ποσοστού τους) για να μείνεις λίγες μέρες ακόμη σε ένα προβεβλημένο ράφι. Και φυσικά θα πρέπει να αισιοδοξείς να πάει καλά το βιβλίο σου στις πωλήσεις για να ελπίζεις σε σημαντικά έσοδα κατά τη δεύτερη έκδοση και κυκλοφορία του.
Κατάλαβες τώρα γιατί δε θέλουν να ρισκάρουν οι εκδότες με το έργο σου; Κατάλαβες τώρα γιατί ορισμένοι εκδοτικοί οίκοι χρεωκόπησαν ή φυτοζωούν και προσπαθούν να σε παραπλανήσουν άλλοτε παρακρατώντας τα όποια ποσοστά σου για άγνωστο διάστημα και άλλοτε εκμεταλλευόμενοι χωρίς ποσοστά για εσένα τα έσοδα από τις πωλήσεις των ebook σου ή τη συμφωνία με κάποιο τηλεοπτικό ή κινηματογραφικό στούντιο; Αν φυσικά ποτέ σου απαντήσουν για το έργο σου.
Κατάλαβες τώρα γιατί κάποιοι γκουρού της αυτοέκδοσης σου ζητάνε να πληρώσεις σχεδόν το σύνολο των εξόδων αυτών και ταυτόχρονα έχουν το θράσος να σου βάζουν καταχρηστικούς όρους επί των δικαιωμάτων σου; Επιχειρηματίες εκ του ασφαλούς. Σε καλούν να αναλάβεις σχεδόν εξ ολοκλήρου το επιχειρηματικό ρίσκο αλλά ταυτόχρονα επιδιώκουν τα μέγιστα επί των δικαιωμάτων σου αν το έργο σου πάει καλά και αρχίζει να πουλάει ικανοποιητικά. Σε κάθε περίπτωση, ο χαμένος είσαι εσύ, αγαπητέ συγγραφέα.
Έτσι όπως λειτουργούν οι εκδόσεις στην Ελλάδα (παραδοσιακές και αποκαλούμενες "αυτοεκδόσεις") συντηρούν ένα επιχειρηματικό παράδοξο που όμοιό του δύσκολα να βρει κανείς στο χώρο των επιχειρήσεων, παγκοσμίως. Και αυτή τη στιγμή προσεγγίζουμε το χόμπυ σου ως συγγραφέα υπό την επιχειρηματική σκοπιά για να βρούμε πιθανές λύσεις που θα σε οδηγήσουν σε ένα τέτοιο κέρδος που θα σε ενθαρρύνει να συνεχίσεις τη συγγραφή, γιατί όχι και ως βιοποριστικό μέσο. Γιατί κακά τα ψέμματα και οι αυταπάτες. Η έκδοση του δικού σου βιβλίου είναι άλλη μια επιχειρηματική δραστηριότητα ή ακόμα και αν δεν την βλέπεις ως έτσι, θα αναγκαστείς όταν πια θα έχεις χάσει πολλά.



Ηλεκτρονική έκδοση


Πάμε τώρα να δούμε μαζί τα αντίστοιχα κόστη και κέρδη στην περίπτωση μιας ηλεκτρονικής έκδοσης. Στην ηλεκτρονική έκδοση χρειάζεσαι πρωτίστως ένα άρτιο αρχείο .docx, γραμμένο δηλαδή στο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου microsoft word. Σε άλλο άρθρο μου, θα σου δώσω τις βασικές κατευθυντήριες οδηγίες για να γράψεις το βιβλίο σου με τέτοιο τρόπο που θα βοηθήσει μετά αρκετά τη μετατροπή του σε ένα καλό αρχείο .epub.
Από τη στιγμή που θα τελειώσεις τη συγγραφή του έργου σου, ίσως χρειαστείς και την αντίστοιχη επιμέλεια κειμένου. Το κόστος παραμένει το ίδιο, περίπου 300 ευρώ. Όσον αφορά στην ηλεκτρονική έκδοση γίνεται μετατροπή του αρχείου .docx σε αρχείο μορφής .epub που είναι και η ευρέως αποδεκτή μορφή αρχείου για ένα ebook. Λογικά, τις περισσότερες φορές, η σελιδοποίηση ενός βιβλίου για την  εκτύπωσή του αρκεί. Ίσως όμως χρειαστεί μια μικρή επεξεργασία, επειδή τα πράγματα πρέπει να παραμείνουν απλά, όσον αφορά τη σελιδοποίηση για να διευκολύνουν την ανάγνωση σε κάθε μορφή συσκευής. Θα χρειαστείς επίσης τα εξώφυλλά σου, με ένα κόστος περίπου 250 ευρώ. Το εξώφυλλο είναι πάντα εξαιρετικά σημαντικό για την πρόωθηση του βιβλίου σου. Ίσως επίσης χρειαστεί να ξοδέψεις ένα μικρό ποσό σε κάποιον έμπειρο γραφίστα, για την μετατροπή του αρχείου σου σε .epub. Αν και δεν είναι απαραίτητο, αφού τα μεγαλύτερα eshop ηλεκτρονικών βιβλίων του κόσμου διαθέτουν εξαιρετικούς online μετατροπείς του αρχείου σου και μάλιστα δωρεάν. Όμως, για το αποτέλεσμα της μετατροπής αυτής, είσαι εσύ αποκλειστικά υπεύθυνος, οπότε αν δεν είναι ικανοποιητικό θα χρειαστείς σίγουρα τη βοήθεια κάποιου ειδικού με κόστος περίπου από 50-100 ευρώ, αναλόγως τις σελίδες και την αρτιότητα του αρχείου σου.
Τι είναι όμως αυτό το αρχείο .epub και χρήζει τέτοιας προσοχής; Δεν αρκεί ένα αρχείο pdf;
Το αρχείο pdf δεν είναι το τελικό αρχείο το οποίο θα διαβάσει ένας αναγνώστης στο κινητό του ή το tablet του. Και αυτό διότι η κωδικοποίησή του δεν επαρκεί για να εμφανίζεται σωστά σε όλες τις συσκευές. Έτσι, έγινε ευρέως αποδεκτό για ένα ebook το αρχείο .epub το οποίο επί της ουσίας είναι κωδικοποιημένο όπως μια ιστοσελίδα. Ναι, καλά διάβασες. Στην ουσία πρόκειται για μια ιστοσελίδα που έχει τη δυνατότητα να διαβαστεί και εκτός σύνδεσης. Ο προγραμματισμός του αρχείου αυτού είναι σε html, τη βασικότερη και απλούστερη γλώσσα σχεδιασμού μιας ιστοσελίδας. Και εδώ συναντάμε ένα ακόμη παράδοξο. Οι περισσότερες μελέτες αναδεινύουν την παγκόσμια τάση για ενημέρωση του κοινού μέσω των ενημερωτικών ιστοσελίδων και όχι των εφημερίδων. Για το λόγο αυτό στο εξωτερικό είναι τόσο διαδεδομένη  η αγορά των ebook. Και στην Ελλάδα όμως, αυτή είναι τα τελευταία χρόνια η κυρίαρχη τάση στην ενημέρωση. Εντούτοις, το ελληνικό κοινό, δεν έχει ακόμη γαλουχηθεί στη χρήση ενός ebook, μολονότι όπως εξήγησα και παραπάνω ένα ebook αφορά ουσιαστικά έναν τύπο ιστοσελίδας.
Τέλος θα χρειαστείς σίγουρα ένα καλαίσθητο ιστότοπο για να προωθήσεις το έργο σου και να επικοινωνείς με τους αναγνώστες σου. Το κόστος αυτό μπορεί να κυμανθεί από 300 - 800 ευρώ, ανάλογα τις απαιτήσεις σου. Στην περίπτωση αυτή θα λάβουμε ως δεδομένο ένα μέσο όρο, τα 500 ευρώ δηλαδή.

Επί της ουσίας, είσαι έτοιμος να αναρτήσεις το αρχείο σου σε φημισμένα ηλεκτρονικά καταστήματα ebook του πλανήτη. Και φυσικά να ορίσεις εσύ την τιμή του βιβλίου σου και να την αναπροσαρμόσεις ανά πάσα στιγμή, διατηρώντας στο ακέραιο όλα τα πνευματικά δικαιώματά σου επ' αυτού. Το αρχείο κλειδώνεται από τον ιστότοπο ηλεκτρονικά και μπορεί να διαβαστεί μόνο από τον χρήστη που το αγόρασε, εξασφαλίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τα συμφέροντά σου. Οι σελίδες των ιστότοπων αυτών, το αντίστοιχο ράφι των βιβλιοπωλείων, θα προβάλλουν το εξώφυλλο του βιβλίου (για αυτό είναι τόσο σημαντικό), την περίληψη, τα βασικά στοιχεία έκδοσης και φυσικά το όνομά σου και την τιμή του. Ορισμένα δίνουν τη δυνατότητα στον αναγνώστη να διαβάσει δωρεάν τις πρώτες σελίδες του έργου προτού το αγοράσει. Σε όλα, υπάρχει η δυνατότητα της προβολής κριτικών για το βιβλίο σου από τους αναγνώστες. Πολύ σημαντικό για έναν υποψήφιο αγοραστή.
Υπάρχει όμως μια ακόμη σημαντική παράμετρος. Όσο περισσότερο πουλιέται το βιβλίο σου, ένας ειδικός αλγόριθμος το εμφανίζει σε προβεβλημένη θέση στην κατηγορία του.
Το ποσοστό το οποίο παρακρατούν συνήθως αυτοί οι ιστότοποι κυμαίνεται από 20-30 % επί της λιανικής τιμής του βιβλίου, ειδικά όταν αυτή δεν ξεπερνά τα 9.99 ευρώ.
Λαμβάνοντας λοιπόν ως βάση ένα ποσοστό 30% επί των πωλήσεων, με λιανική τιμή τα 9.90 ευρώ, ας δούμε τα προσδοκώμενα οφέλη από την πώληση 500 ηλεκτρονικών βιβλίων, προ φόρων.


Προσδοκώμενα έξοδα:   1.100 ευρώ.
Προσδοκώμενα έσοδα:   3.500 ευρώ.

Δηλαδή ένα καθαρό κέρδος περίπου 2.500 ευρώ, το οποίο συνεχώς θα αυξάνεται καθώς το κόστος δημιουργίας του ιστότοπού σου, του εξωφύλου, της επιμέλειας ή της δημιιουργίας του αρχείου .epub είναι άπαξ. Ένα κέρδος το οποίο μπορείς να επενδύσεις στην καλύτερη διαφήμιση του βιβλίου σου ή τη μετάφρασή του στα Αγγλικά για να επεκτείνεις το αναγνωστικό σου κοινό. Αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό και μπορεί δυνητικά να εκτοξεύσει τις πωλήσεις σου σε όλο τον πλανήτη. 



Συμπέρασμα

Το ebook είναι το μέλλον. Αδιαμφισβήτητα. Μια εξέλιξη που συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα προσπαθούν να ανακόψουν στην Ελλάδα όσον αφορά την κουλτούρα του αναγνωστικού κοινού. Όταν ο υπόλοιπος κόσμος στρέφεται ακόμα και στα audio books της audible, στην Ελλάδα μιλάμε ακόμη για τη μυρωδιά, το χρώμα και την υφή του χαρτιού, τη σπατάλη του οποίου όλοι αποκηρύσσουμε για λόγους περιβαλλοντικούς.
Το ebook, αποτελεί από μόνο του μια επιχειρηματική ευκαιρία, ειδικά αν ο συγγραφέας και εκδότης του, είσαι εσύ ο ίδιος. Η συνεργασία σου με ένα γραφείο έμπειρων γραφιστών και web desginer είναι ουσιαστικά ότι θα χρειαστείς για αυτήν την μορφή αυτοέκδοσης. Με το ebook, αποφεύγεις όλους τους ενδιάμεσους που σου πωλούν εκδοτικές υπηρεσίες και σου ζητούν σχεδόν τον πλήρη έλεγχο των δικαιωμάτων του έργου σου. Με το ebook αίρεις κάθε γεωγραφικό περιορισμό πώλησης του βιβλίου σου, μπαίνεις ανέξοδα στα μεγαλύτερα ηλεκτρονικά καταστήματα του κόσμου και μπορείς να επιτύχεις σημαντικά κέρδη χωρίς περιορισμό. Οι σημαντικές διαφορές κέρδους ανάμεσα στην έντυπη έκδοση και την ηλεκτρονική, μπορούν να σε ενθαρρύνουν να συνεχίσεις τη συγγραφική σου δραστηριότητα και να επενδύσεις χρόνο και χρήμα σε αυτήν με ανταποδοτικό τρόπο.




Σημείωση:
Όλες οι αναγραφόμενες τιμές στο παρόν άρθρο είναι ενδεικτικές και αποτελούν μια κατά προσέγγιση επιχειρηματική εκτίμηση όσον αφορά το χώρο της αυτοέκδοσης λαμβάνοντας υπόψη τους μέσους όρους τιμολόγησης της ελληνικής αγοράς για βιβλία περίπου 80.000 λέξεων. Σε κάθε περίπτωση, αγαπητέ επισκέπτη, θα πρέπει να πραγματοποιήσεις τη δική σου έρευνα και να σταθμίσεις κατάλληλα τις δυνατότητές σου και το επιχειρηματικό ρίσκο κάθε σου δραστηριότητας. 



Φιλικά
Δημήτρης Αδάμ